Didàctica

_________________________________________________________________________________

L'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social - IPHES- crea una nova sèrie de vídeos curts de caràcter didàctic al seu canal de youtube . En aquest enllaç del blog d'aquesta entitat en podeu llegir la presentació de la sèrie de documentals anomenats ArqueSnaks. A continuació els dos primers vídeos de la sèrie.

Arqueosnack 3. Atapuerca y el primer poblamiento prehistórico de Europa.



Arqueosnack 4. Atapuerca y el canibalismo durante la prehistoria.


_________________________________________________________________________________

Aquesta xerrada de Juan Luís Arsuaga a la Universitat Politècnica de València dura 19 minuts i és un resum molt didàctic de les fites més importants de l'evolució humana en els darrers 6 milions d'anys. Una síntesi adequada per a resumir l'evolució humana per alumnes ja iniciats.



_________________________________________________________________________________

Entre els materials que Educaixa posa a disposició de les persones interessades en trobem alguns de relacionats amb l'evolució humana. Preferentment recomanables per a ser emprats a Primària. 

A "Evolució humana: bressol africà" s'explica l'origen Àfrica dels humans. Durada 4' 25'' 

El vídeo "Arbre de família" es pot utilitzar a primària, també a primer d'ESO en un moment inicial del tema corresponent de l'àrea de socials. Dura 4 minuts, es pot descarregar. S'hi pot treballar els següents conceptes: Arbre dels homínids, coexistència d'espècies i línia evolutiva.




A "De l'arbre al sòl" es treballen els conceptes de bipedisme i els seus avantatges, la relació entre el clima, l'entorn i l'adaptació de les espècies i l'expansió dels homínids pel món. 5' 16''. 

________________________________________________________________________________

L'aplicatiu on-line de CAP Sciences  Sur les traces de l'Homme en Aquitaine és un complet recurs interactiu multimèdia. Situa l'alumne en un jaciment on pot obtenir informació visitant diferents zones (enterraments, eines, ús del foc, etc.) i la tenda de l'arqueòleg. Hi ha recursos de text, imatges, vídeos, cronogrames molt útils. El disseny s'adapta molt bé pel seu ús a primer cicle de secundària obligatòria. Cal un coneixement mitjà de la llengua francesa. També es pot usar per a l'aprenentatge d'aquesta llengua o per un treball conjunt de les dues àrees. 



_________________________________________________________________________________

African Fossils posa a disposició de l'alumnat una col·lecció  d'eines, restes de fauna i fòssils d'homínids que es poden visualitzar en 3D i diferents textures. Per a mostra compartim una imatge del crani d'Homo erectus KNMWT 15000 c que, com totes les animacions, està acompanyada d'una excel·lent fitxa tècnica

Aquest recurs pot ser útil a diferents nivells educatius en funció de la complexitat de la tasca assignada pel professor. Recurs motivador. Es recomana seleccionar pocs elements i estudiar-los a fons.

________________________________________________________________________________

Treball notícia.


Nivell: 1r Batxillerat.

Modalitat: Treball individual o per parelles

Instruccions: Entreu a l'enllaç “Actualitat en el camp de l’Evolució humana”. Busqueu un article científic d’accès obert (que no sigui de pagament). Exploreu tot el contingut del blog, no només els darrers articles.


Estructura del treball

. Portada

. Índex.

. Breu biografia, almenys de 10 línies, del primer i de l'últim autor de l'article

. Lloc de treball del primer signant. Comenta on es troba i quina és la recerca que es du a terme en el seu departament

. Resum en anglès de l’abstract de la notícia

. Resum del contingut de la notícia

. Metodologia que ha seguit la recerca

. Repercussió o novetat de l'estudi en relació als coneixements previs. 

. Buscar la difusió de la notícia en altres mitjans de comunicació

. Conclusió del treball

. Comentari personal

. Relació de recursos utilitzats.

____________________________________________________________________________


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada