Taxonomia


FACES OF HUMAN ANCESTORS
Washington State University

Aquest vídeo mostra en poc més d'un minut l'evolució de la cara al llarg dels darrers cinc milions d'anys.





TAXONOMIA DE L'HOMO SAPIENS

                                                    REGNE   -  Animal
                                                    FÍLUM    -  Cordat
                                                    CLASSE  -  Mamífers
                                                    ORDRE   -  Primats
                                                    FAMÍLIA -  Homínids
                                                    GÈNERE  - Homo
                                                     ESPÈCIE -  Sapiens

Recentment i, atesa la semblança entre homo i pan, alguns autors han proposat la següent classificació. En aquesta imatge publicada pel blog PaleoantrologiaHoy podeu veure la proposta de Ruvolo.










Incorporo aquest arbre perquè el considero clarificador. Divideix els homínids en diferents grups cosa que ens aclareix el panorama global de l'evolució humana. Font: Human Origins. No incorpora espècies recentment descobertes (Denisova) o aquelles que poden resultar pont entre dos grups (Australopithecus Sediba) o els que no estan acceptats unànimement encara (Homo antecessor) 




Per observar els detalls podeu anar a la pàgina web d'Human Origins i allí trobareu el recurs interactiu. (recomanat).

______________________________________________________________________________________________

El següent quadre publicat a la revista Hominides presenta alguna de les darreres incorporacions. A l'article original, que podeu veure en aquest enllaç, es tracta d'un quadre interactiu. Cada espècie fa una cerca a la pàgina que conté la informació corresponent.





En aquesta imatge es pot veure una possible derivació de les diferents espècies, i més particularment les d'australopitecins.


_________________________________________________________________________________

Aquest cronograma de Nature es va publicar en motiu del descobriment del fragment de mandíbula a Etiòpia de fa 2,8 milions d'anys.






Un arbre filogenètic de l'espècie humana no és una cosa definitiva. Està sempre en revisió en funció dels nous coneixements i descobertes que es van realitzant en els diferents jaciments de tot el món.

Quan observem un quadre evolutiu cal saber-ne la font ja que cada quadre reflexa una teoria concreta i, per aquest motiu, pot incloure espècies noves i/o atribuir una situació i unes relacions diferents a una espècie que la posició que l'hi dona una altra teoria. És important també conèixer la data de realització ja que els successius descobriments poden no quedar degudament reflectits, és el cas dels Denisovans que encara no estan incorporats en cap dels quadres que podreu veure a continuació perquè la descoberta és molt recent i encara se n'han trobat poques restes.

Periòdicament es produeixen consens científics per tal de redifinir l'atribució de determinats fòssils a una espècie. Això va passar fa uns anys quan moltes restes diferents es van atribuir a l'espècie homo erectus i aquesta va agafar una dimensió més important en l'espai i en el temps de la que tenia fins llavors.

En el moment actual encara hi ha moltes coses per resoldre i per aquest motiu caldrà anar ajustant l'estructura i la pertinença dels diferents fòssils. A continuació enumeraré un petit nombre de controvèrsies que poden fer canviar l'estructura actual dels esquemes filogenètics humans:

. L'homo sapiens comparteix ADN de l'homo neandertal? Si s'ha produït aquest procés que ha permés una descendència viva comuna caldrà reformular el concepte d'espècie en relació a aquestes dos homínids? Quin paper jugarien llavors els Homo Heildelbergenisis, suposats antecessors a Europa dels neandertals?

. Sediba. Es tracta d'un australopitecus o d'un homo?

. H. Floresiensis. És un homo erectus que va evolucionar per la seva insularitat o podria pertanyer a una branca d'una altra espècie més recent.

Hi ha altres ajustaments que caldrà realitzar. Alguns comportaran la reunificació de diferents taxons en una sola espècie i en altres casos caldrà incorporar nous fòssils que permetran delimitar millor els grups humans en l'espai i en el temps.




FONT: IPHES


Aquest senzill quadre, publicat per Nature a l'agost de 2012, només fa referència al gènere homo i va estar publicat en relació a les troballes de fòssils que semblaven pertanyer a l'homo rudolfensis i que reivindicava la diversitat dels humans des de l'inici de la seva aparició ara fa dos milions d'anys.












Una nova teoria alternativa a la representació evolutiva de l'equip d'Atapuerca defensa que l'homo de Heildelbergensis va ser el pare tant dels humans moderns a l'Àfrica com dels neandertals a Europa i dels denisovans a Àsia. Per això un grup d'investigadors liderats per Chris Stringer es replanteja les datacions realitzades a la Sima de los huesos i considera les restes com a neandertals antics per un conjunt de dades morfològiques coincidents. A més la relació genètica demostrada entre humans moderns i neandertals i denisovans que va permetre descendència fèrtil entre aquestes espècies i la datació de separació aproximadament fa uns 400.000 anys sembla que dona força aquesta hipòtesi.








PHOTOS: DAVID LIITTSCHWAGER (HOMO SAPIENS); DK LIMITED/CORBIS (H. ERECTUS); NATURAL HISTORY MUSEUM, LONDON/IMAGE WORKS (H. HABILIS); BRENT STIRTON (A. SEDIBA); SINCLAIR STAMMERS, PHOTO RESEARCHERS, INC. (A. AFRICANUS); BLOOMBERG/GETTY IMAGES (A. AFARENSIS)SOURCE: LEE R. BERGER, UNIVERSITY OF THE WITWATERSRAND






D'après des graphiques modifiés de Pascal Picq (Les origines de l'homme et Au commencement était l'homme)
                 Schéma Copyright Neekoo pour Hominides.com 



A continuació un altre model complet que permet donar tota la informació sobre la línia evolutiva




Un altre tipus de representacions pretenen relacionar l'espècie amb l'ocupació geogràfica que els va correspondre. 
El quadre que trobareu a continuació n'és un exemple. 



                 
La font de la informació per identificar l'ocupació d'espècie és, evidentment, el lloc on s'ha trobat. 
Quadres com el següent ens permeten obtenir les dades més bàsiques, sense una interpretació evolutiva.
El seu contingut és més objectiu.



_____________________________________________________________________________

Arbre de l'evolució dels homínids basat en l'ADN mitocondrial veure article.


________________________________________________________________________________

Arbre de l'evolució dels homínids basat en l'ADN del cromosoma Y. article original.



______________________________________________________________________________



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada