dilluns, 28 de juliol del 2014

Iwo Eleru, el sapiens descendent d'un llinatge antic.



Iwo Eleru és un crani d'un Homo sapiens que va viure ara fa només 13.000 anys al sud de l'actual Nigèria. Aquest crani presenta característiques que no es corresponen amb la morfologia moderna de la nostra espècie. Per aquest motiu ha estat motiu d'estudi en diverses ocasions i s'han formulat diferents hipòtesis explicatives d'aquest fet. 

L'estudi de Christopher M. Stojanowski publicat a la revista Journal of Human Evolution torna a posar de relleu la peculiaritat d'aquest fòssil. L'autor realitza 22 medicions del crani i aplica la fórmula de la distància de Mahalanobisis tot comparant-ho amb poblacions de sapiens africants de localitzacions perifèriques al Sahara. 

Segons les dades obtingudes el crani no es correspon a cap morfologia moderna de la regió i tampoc a cap d'anterior europea com podrien ser els neandertals. De tot plegat se'n dedueix que una població amb característiques arcaiques va sobreviure molt temps després que els sapiens moderns haguessin modificat la seva morfologia. 

Per aquest motiu el més probable és que aquesta població ocupés les àrees del Sahara en una època humida i provinents d'una zona més meridional. La segona conclusió és que l'homo sapiens va hibridar amb una població africana més antiga que va viure a l'Àfrica fa entre 500 i 700 mil anys (Homo heildelbergensis). 

A la web de la BBC podreu veure un vídeo de menys de dos minuts de durada en el que Chris Stringer, reconegut antropòleg vinculat al Natural History Museum, en fa una breu explicació.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada